Okrugli sto NSZ-a 01.06.2016.

Image

Tema: Samoupošljavanje i upošljavanje teže upošljivih osoba, prema aktuelnim programima NSZ-a

Dana, 1. Juna 2016. godine, u prostorijama Okružne organizacije slepih Leskovac, održan je „okrugli sto“ na temu ’Samozapošljavanja i upošljavanja teže upošljivih osoba’. Ovaj „okrugli sto“ je održan sa osnovnim ciljem da zainteresovane članove Saveza slepih  Leskovac, upozna sa aktuelnim programima Nacionalne službe za zapošljavanje, za samozapošljavanje i upošljavanje teže upošljivih lica u koje se ubrajaju i slepe i slabovide osobe.

O pojedinostima ovih programa okupljenim članovima Saveza su se ispred NSZ-a obratili G-đa Dragana Anđelković i G-din Goran Janković. Ovom savetodavnom skupu je prisustvovalo i sedmoro zainteresovanih članova Saveza kao i predsednik Okružne organizacije slepih Leskovac, G-din Milivoje Đokić.

U uvodnoj reči, predsednik Saveza, g-din Milivoje Đokić, se zahvalio predstavnicima NSZ-a na dolasku i njihovom angažovanju oko zadate teme upošljavanja i samozapošljavanja teže upošljivih lica. G-din Đokić je napomenuo i veoma tužnu ali istinitu činjenicu , da čak od 1984-te godine, nijedno obučeno i radno osposobljeno slepo ili slabovido lice, nije upošljeno u nekoj od poslovno stabilnijih ustanova javnog sektora.

Na početku svog izlaganja, predstavnici NSZ-a su objasnili razliku između programa samoupošljavanja i upošljavanja, objasnivši prisutnima da samoupošljavanje znači da zainteresovano lice samostalno pokreće i obavlja neku željenu delatnost a da upošljavanje predstavlja radno angažovanje neke teže upošljive osobe, u koje se ubrajaju i slepe i slabovide osobe od strane nekog poslodavca. Za svaki od ova dva tipa radnog angažovanja, postoji više različitih opcija za sprovođenje a čiji je zajednički imenitelj postojanje subvencioniranja samoupošljenika ili poslodavca od strane državnih institucija a preko nadležnih ministarstava i Nacionalne Službe za Zapošljavanje. Subvencioniranje je jedan od oblika pomoći i podsticaja državne uprave sa osnovnom idejom podsticanja razvoja i unapređivanja preduzetničkog duha širokog sloja društva pa samim tim i lica sa posebnim potrebama u koja se naravno ubrajaju i slepe i slabovide osobe.

Na ovom „okruglom stolu“, predstavnici NSZ-a su izneli i i planove o programima prekvalifikacija u koja mogu biti uključene i slepe i slabovide osobe. Prema iznetom, ove godine će u programu prekvalifikacija biti organizovana obuka iz tri oblasti, Obuka za osnovni rad na računarima, Osnovni kurs Engleskog jezika i Obuka za internet poslovanje.

Kako je objašnjeno, subvencija kao vid finansijske pomoći i podrške, je različita od opštine do opštine i njena visina zavisi od razvijenosti opštine odnosno od kategorizacije razvijenosti koju je državna uprava izvršila za sve opštine u Srbiji. Prema toj kategorizaciji razvijenosti opština, Leskovac je svrstan u treću kategoriju. U skladu sa donetim odlukama o podsticaju za samoupošljavanje i upošljavanje teže upošljivih kategorija stanovništva, gde su uvrštene i slepe i slabovide osobe, visina subvencije iznosi 240.000,00 dinara. A što konkretno znači da bi lice koje se odluči na započinjanje svoje sopstvene poslovne ideje odnosno krenulo u postupak samoupošljavanja, kao podsticaj dobilo finansijsku podršku u navedenom iznosu. To takođe znači da poslodavac koji bi uposlio neko teže upošljivo lice, isto tako bi dobio podsticajna finansijska sredstva u istom iznosu. Za poslodavce koji bi uposlili neku teže upošljivu osobu odnosno slepo ili slabovido lice, postoje i drugi oblici podsticaja poput povraćaja 75% isplaćene bruto zarade za takvo upošljeno lice, u određenom vremenskom periodu kao i različite kombinacije visine sredstava koja se vraćaju i dužine vremenskog roka u kojem se vrši povraćaj.

Naravno predstavnici NSZ-a su napomenuli da postoje i određeni ograničavajući faktori koji sužavaju krug potencijalnih tražilaca subvencijskog podsticaja. Tu su najpre naveli da subvencije neće biti odobravane za primarnu poljoprivrednu delatnost , usluge taxi prevoza i za delatnosti iz oblasti organizovanja igara na sreću i kladioničarske usluge. Međutim navedeno je da postoji zvanični spisak delatnosti za koje ovaj podsticajni program ne važi i da taj spisak delatnosti svi zainteresovani mogu pronaći na web stranici NSZ-a ili sa njime mogu biti upoznati i lično u svakoj filijali NSZ-a.

Napomenuto je da je došlo i do bitnog skraćenja obaveznog trajanja radnog angažovanja sa 2 godine na 1 godinu. Što znači da je podnosiocima zahteva za subvencionisanim samoupošljavanjem ili upošljavanjem umnogome olakšana pozicija i umanjeno finansijsko opterećenje za prvu godinu poslovanja.

Naravno rečeno je , da svi detalji i sama procedura podnošenja zahteva, način bodovanja primljenih zahteva, donošenje konačne odluke o prijemu ili odbijanju zahteva kao i potpisivanje ugovora o subvencioniranju, sve je u nadležnosti Nacionalne Službe za Zapošljavanje. I da se svi zainteresovani mogu, o detaljima svakog od pomenutih programa, detaljnije informisati posetom na web stranicu NSZ-a. A da objašnjenja svih nedoumica i nejasnih detalja mogu dobiti i ličnom posetom nekoj od filijala Nacionalne Službe za Zapošljavanje.

Rečeno je da i pomenuti programi važe samo za tekuću 2016. godinu, a da se o rokovima za podnošenje zahteva i rokovima za donošenje konačnih odluka o podnetim zahtevima, sve informacije mogu dobiti u svakoj filijali NSZ-a.

 

Руке које виде

Окружна организација слепих Лесковац почев од јуна 2015. године спроводи пројекат ”Руке које виде ”.

Предвиђено време трајања пројекта је 6 месеци, а укупна вредност 389.345,22 динара, од које Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања учествује у финансирању пројекта са износом од 363.345,22 динара.

Пројекат је усмерен на пружање допунске подршке за самосталан живот слепим и слабовидим лицима комбинацијом едукативних, стимулативних, радно-окупационих и инклузивних активности са активностима психо-социјалне подршке.

Општи циљ пројекта је побољшање квалитета живота слепих и слабовидих лица кроз јачање личних потенцијала и социјалну интеграцију.

Активности:

–    обука за рад на разбоју"Руке које виде"

–     креативне радионице

–     описмењавање на Брајевом писму

–     вежбање читања и писања Брајевог писма

–     психолошке радионице

–     индивидуално-саветодавни рад

Предвиђене активности ће се одвијати у просторијама организације у периоду од 1.јуна до 30. новембра 2015. године.

 

Dan belog štapa 15.10.2014.

Povodom Međunarodnog dana belog štapa, članovi Saveza slepih i slabovidih lica Jablaničkog okruga organizovali su u Leskovcu akciju „Prošetajmo zajedno”.

Obeležavanje ovog datuma podržao je i Grad Leskovac, uz čiju pomoć su postavljeni semofori sa zvučnom signalizacijom na raskrsnici u samom centru grada. Milivoje Đokić, predsednik Saveza slepih i slabovidih lica Jablaničkog okruga, istakao je da je postavljena ovakve signalizacija od velikog značaja za sve slepe i slabovide osobe.

-Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi na pruženoj pomoći i molim sve Leskovčane da ne ošteđuju ove semafore – rekao je Đokić.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana belog štapa, Dejan Cakić, član Gradskog veća, prošetao je glavnom ulicom sa povezom preko očiju i belim štapom.

– Grad Leskovac je preduzeo određene mere kako bi se stvorili uslovi za kvalitetniji život slepih lica, postavljeni su semofori sa zvučnom signalizacijom, kao i „reljefni” trotoari, ali radićemo i dalje na poboljšanju uslova – rekao je Cakić.

 

Nova školska godina

Povodom početka  školske 2014/2015 godine OOSL je za četvoro slabovide dece obezbedila školski pribor po njihovom izboru koji im je podeljen u prostorijama organizacije 3. septembra.

Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih Srbije

 

Савез слепих Лесковац је у сарадњи са Туристичком организацијом Лесковац у оквиру манифестације ДЕВЕТИ ЛЕСКОВАЧКИ КАРНЕВАЛ организовао изложбу ручних радова чланова насталих у оквиру пројекта ”Креативна радионица”. Изложба је постављена 10.јула у термину од 18-21,00 сати у дворишту Шоп-Ђокића.

О изложби

Презентовани радови израђени су од стране слепих и слабовидих особа у оквиру пројекта ”Креативна радионице” у периоду фебруар-јун 2014. године.

технике: – ручно ткање на разбоју
– хеклање и плетење

врста радова: – украсни и употребни предмети од ручно израђене тканине

циљ програма:
Програм креативне радионице за слепе и слабовиде има за циљ стимулацију потенцијала корисника ради успешнијег самосталног
функционисања и социјалне интеграције.

Извори финансирања:

Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања;
општина Црна Трава

 

Dan deteta 30.05.2014.

Окружна организација слепих и слабовидих Лесковац и Градска организација глувих и наглувих Лесковац у сарадњи са Форумом жена СПС-а поводом 1. јуна, Међународног дана детета организвала је креативно-ликовну радионицу за децу оштећеног вида и слуха.
Радионица је одржана 30. маја са почетком у 12,00 сати у просторијама Клуба Градске организације глувих (зграда старе зубе поликлинике).